dimecres, de juliol 16, 2008

juSStíciä


La notícia publicada el diumenge 13 de juliol de 2008 és la següent:
“ La justícia alemanya ha iniciat una investigació vers en Lemmy Kilmister, líder del grup de hard rock anglès Motörhead, per una fotografia publicada en el diari alemany Ostfriesen Zeitung, on porta posada una gorra de les SS nazis ”.
I la notícia va acompanyada de la fotografia de la polèmica que és aquesta

I en aquesta foto podem veure al Sr. Lemmy fent de les seves, encara que en porta tota la vida fent-les i aquesta foto suposo que no haurà escandalitzat als fans dels Motörhead perquè en Lemmy sempre s’ha declarat un fanàtic de la “ parafernàlia ”( entenent parafernàlia com a conjunt de diversos objectes ) nazi.


Com ell sempre ha declarat al respecte: “ l’uniforme de les SS és fotudament brillant, eren les estrelles del rock d’aquells temps ” i també ha dit “ els nois dolents sempre tenen els millors uniformes ” i per acabar, ho remata dient “ la meva primera nòvia era negra i tant el meu manager com comptable són jueus ” ( encara que no sé si aquest darrer comentari ajuda gaire ).


I es que, arrel d’un especial publicat sobre un festival de música que es celebrarà a Alemanya, apareixia una foto d’arxiu del Lemmy dels Motörhead amb la gorra de les SS i la físcalia de la ciutat alemanya d’Aurich, l’acusa de violar l’article 86 del codi penal, pel qual es prohibeix qualsevol tipus de propaganda nazi.


I ara em toca a mí. He de deixar preguntes a l’aire que es poden interpretar de les dos bandes ? Puc arribar a escriure frases que no siguin malinterpretades o manipulades per opinions diverses ?


En Lemmy sempre ha estat així i no s’ha fet aquesta foto per promocionar el concert, perquè és una fotografia d’arxiu, fins aquí suposo que s’acabaran els arguments de la fiscalia perquè ni són fotos fetes a Alemanya, ni ell ha demanat que es publiqués aquesta foto per al concert, per tan sembla clar que el cas no seguirà endavant. Però més enllà d’això ens podem preguntar si és lícit que algú es fotografii així o com en aquesta altra foto del Lemmy amb “ la creu de ferro ” ( distinció que Hitler va restaurar-ne el seu ús en la II Guerra Mundial ) enganxada al seu baix.


Si t’agrada simplement l’estètica militar nazi, pots ser acusat de pensament o recolzament nazi ? En principi semblaria una tonteria respondre que sí, encara que poden existir motius pels quals la resposta no ha de ser tan clara i aquests motius crec que existeixen a Alemanya, on en un passat molt recent els nazis van cometre moltíssimes barbaritats i morts totalment injustificades i crec que coses que fan “ mal ” a “ la moral del poble ”, sí que poden ser perseguides per la justícia.


Ara, i si traslladem aquest mateix fet a un altre país es pot sancionar igualment ? ( recordem que estem parlant d’una foto, no de discursos o lloances ). Personalment, si estigués a Alemanya no veuria amb molt bons ulls una persona que anés vestida així pel carrer, però veure amb “ mals ” ulls per part meva significa que se la pot sancionar ? no sóc advocat i no sé si es veritat que la justícia és cega, encara que si és cega suposo que no ho veuria ni amb bons ulls ni amb “mals” ulls.


I si per abstreure'ns del cas alemany i intentéssim veure aquest cas des d'una altra perspectiva que ens afectés menys al nostre subconscient col.lectiu, arribaríem a altres conclusions ?. Per posar un exemple d'això, ens podria fer gràcia veure una persona vestida com en Napoleó mentres camina pel carrer amb la mà amagada sota l'americana ? Tindriem la mateixa reacció que en el primer cas o en aquesta situació ens compadiriem de la persona pensant que està malament del cap ?


Podem separar fets - d’imatges ? És possible ?


Per il.lustrar el comentari d’avui, la cançó Ace Of Spades dels Motörhead, cançó que va donar nom al 5è. disc dels Motörhead editat el 1980. He de reconeixer que els Motörhead els conec de lluny, bàsicament podriem dir que només coneixia en Lemmy i les seves “ aventures ”, però la cançó Ace Of Spades està considerada de les millors de la banda anglesa. Quin tipus de música fan ? Doncs suposo que la dièresi que es van col.locar damunt de la “ o ” del seu nom, ja és indicatiu de per on van el trets, heavy metal. Els Motörhead ha estat un grup d’influència per a posteriors bandes metàl.liques.



Aquí, pels més “ metalheads ” us deixo un enllaç amb la cançó Ace Of Spades enregistrada en un concert l’any 2003 al Brixton Academy ( London ).

http://rapidshare.com/files/129963287/Ace_Of_Spades_-_Motoerhead_-_London_brixton_Academy.mp3

4 comentaris:

Percy Thrower ha dit...

Hola Marc,

Trobo l'actitud d'aquest home totalment inadmissible i una provocació injustificable. És una ofensa terrible pels milions de persones que va assassinar la dictadura nazi i per tothom que creu en els drets de les persones. Perdona la meva rotunditat ,però crec que hi ha d'haver un límit en segons quines coses. La llibertat s'acaba quan molestes als altres, no?

Salut!

Percy Thrower ha dit...

Perdona, sóc la Mina, però ara m'he adonat que estic fent servir l'usuari del meu company...

marc ha dit...

En el que dius evidentment tens raó, si una cosa afecta quan fas mal a la moral del poble, s'ha de sancionar.

Estem parlant d'una fotografia i per aquí tenim exemples recents de problemes amb fotografies que van ser cremades, es mereixerien sanció aquestes persones perquè van molestar a algú, vist des d'aquesta perspectiva sembla que es mereixen un càstig també.

Eva ha dit...

hi ha actituds provocadores que caldria mesurar una mica, per exemple, a mi també em semblaria indignant que un paio per molt estrella del rock que fós es vestís amb l'uniforme de la división azul -per dir algo-