dimarts, de setembre 30, 2008

0º el cim del món ( 2ª part )

Per arribar a la situació de disputes que existeixen al Pol Nord, primer ha sigut necessari explorar la zona i és aquí on també es van produir interessants batalles.



- Batalla d’en Robert Peary vs. Frederick Cook ( batalla pel Pol Nord )


Aquests dos senyors, entenien que al “ món polar ” només hi havia lloc per a un heroi i tenien que disputar-se qui dels dos seria i ja se sap, en una guerra val tot. I davant d’aquest panorama, ens trobem amb en Peary i en Cook barallant-se per la glòria ( que no és una senyora ).


S’ha de dir, que vista la trajectoria dels dos, se’ls pot considerar com a uns megalòmans, mentiders, paranoics i manipuladors. Però que sigui la història qui els jutgi ( aquesta última frase sempre queda bé ).


En Peary, és va obsessionar molt amb la idea de ser el primer home en “ conquerir ” el Pol Nord i emportar-se la fama i la riquesa que això comportaria. Per tal de dur endavant la seva conquesta, no va dubtar en explotar esquimals i trepitjar a tothom que li servís per pujar al següent graó ( a part d’emparellar-se amb una noia esquimal de 14 anys i fer-li fotos despullada ).



En Cook, metge i etnòleg, també tenia grans plans, el primer dels quals era ser el primer en arribar al cim de la montanya més alta dels USA, el McKinley ( Alaska ). Va fracassar però va pretendre explicar al món que ho havia aconseguit i va presentar unes fotografies falses i al cap de poc, va ser descobert.



En Paery i en Cook, van coincidir quan el segon va contestar un anunci del primer quan buscava expedicionaris per altres exploracions. Més endavant es tornarien a trobar quan en Cook va formar part d’una expedició per anar a salvar en Peary, que estava malalt després del seu primer intent de conquesta del Pol Nord.


El 1907 en Peary preparava l’atac final per a la conquesta del Pol Nord, però en Cook el va adelantar inesperadament. Assegurava que l’havia conquerit el 21 d’abril de 1908. La notícia va arribar als Estats Units 5 dies abans que en Peary també afirmés que hi havia arribat. A partir d’aquí denuncies de falsedat d’en Peary vs. Cook i d’en Cook vs. Peary.


La gent, sembla ser que creia majoritàriament a en Cook, però en Peary també tenia els seus defensors. Durant 5 anys van estar en aquestes disputes.


La realitat deia que hi havia diverses contradiccions en les dades que aportaven els dos. Segons les dades d’en Peary, havia fet 48 km. diaris en l’anada i 95 km. en la tornada ( impossible ). I en Cook, doncs ja partia en desventatge degut a les fotos falses de la seva ascenció al McKinley, i el seu relat presentava llacunes en la seva posició i altres dades que posaven en evidència la veracitat del seu relat. Si després afegim que en Cook va ser condemnat a 5 anys de presó per frau en un negoci d’uns terrenys, doncs va acabar de perdre tot el crèdit i popularment es considera en Peary com el primer home en conquerir el Pol Nord.



Seguint amb cançons que ens parlen de fred i d’emocions, la cançó del post d’avui és She’s So Cold.


Els Rolling Stones van publicar aquesta cançó el 1980 en el disc Emotional Rescue ( potser és en aquest disc on es comença a notar un cert “ alentiment ” en la composició de grans cançons en la trajectoria dels Stones ). Aquí en teniu l’enllaç

http://rapidshare.com/files/148601100/She_s_So_Cold_-_The_Rolling_Stones.mp3


3 comentaris:

Noctas ha dit...

Aquest esperit tant competitiu porta a fer trampes. En tot cas no coneixia la història i ara ja la conec. Per cert a mi m'agrada molt el disc de Emotional Rescue tot i que si que és cert que és amb aquest disc que els Stones comencen a apagar-se una miqueta.

Jobove - Reus ha dit...

com sempre molt curiós el que expliques, gràcies !!

merike ha dit...

Salutacions des del Pol Nord:-)

Interessant llegir el teu post!

Lord EST - Talvi