divendres, de setembre 26, 2008

0º el cim del món ( 1ª part )


Teclejant 0 graus al Google Earth, vas volant cap al Pol Nord.



Al Pol Nord, hi han passat, passen i passaran moltes històries. És el cim del món, per tant, un lloc especial que ha viscut “ batalles ” i històries èpiques.


- Batalla de Rússia vs. tots i batalla de tots vs. tots

Les disputes per la territorialitat del Pol Nord i de l’Àrtic fa molts anys que es succeixen en despatxos, guerra de papers, però després que els russos plantessin la seva bandera nacional al llit marí del Pol Nord a 4.261 mts de profunditat, potser no va ser un petit pas per l’home però si una gran capbussada per l’humanitat.


Així tenim que els russos, el 2 d’agost de 2007, baixen a les profunditats de l’Àrtic amb dos submarins tripulats, el MIR 1 i MIR 2 ( aquests noms em recorden alguna cosa ) i planten la seva bandera ( “ que dolents que són els russos ” ).


Això fa saltar les alarmes dels altres 4 països que tindrien alguna cosa a dir i que són el Canadà, Dinamarca, Noruega i Estats Units. Segons la llei internacional, aquests països més Russia tenen, en principi, dret a considerar com a pròpies les aigües que es troben fins a 320 km. de la seva costa. Fins aquí tot sembla prou clar, però els russos van més enllà i pretenen demostrar que la zona és una prolongació de la plataforma continental siberiana i d’aquesta forma s’emportarien bastants més d’aquests 320 km.


La batalla geopolítica ja ha començat i a la Universitat de Durham, Anglaterra, han elaborat un mapa que es basa en els drets de propietat històrics, que combinant-los amb les lleis d’aigües internacionals, han dibuixat una situació com aquesta ( podeu veure-ho amb més detall al següent enllaç:http://www.dur.ac.uk/ibru/resources/arctic/ ).




Com és de suposar, aquests 5 països no es gasten els diners per amor a l’art, sinó per amor al porpi diner i es que la febre de l’or sempre està present al llarg de la història. Estudis rebel.len que a la zona del Pol Nord i l’Àrtic, pot haver-hi la quarta part de les reserves mundials d’hidrocarburs ( petroli i gas ) i si a això li afegim la presència d’or, níquel i diamants, ja està tot dit.

- Batalla Pol Nord vs. Canal de Panamà

I qui és l’insensat que es queixa del canvi climàtic ? Segur que deu ser algú a qui no li agrada viatjar i es que d’aquí a poc temps, potser tindrem una nova via marítima “ turístico-comercial ” i curiosament també es troba a la zona de l’Àrtic, vigilada de molt a prop pel Pol Nord. ( o potser tindriem que dir que la via serà comercial ? ).

Degut a la presència de gel permanent a la zona, resulta impossible transitar per allí sinó és amb un vaixell trencagels, però l’hegemonia d’aquests vaixells ben aviat podrà quedar obsoleta i podran navegar-hi tot tipus de vaixells. Tremola Panamà.

I es que si finalment el desgel provoca que s’obri una de les dues possibles rutes de trànsit que existeixen ( probablement serà la ruta descoberta per en Amundsen situada al Nord-Oest ), es podria navegar-hi amb qualsevol vaixell i convertiria aquest camí en la ruta óptima i més eficient per al transit de mercaderies que han de passar del Pacífic a l’Atlàntic, deixant el canal de Panamà en un vestigi del passat. ( “ que dolents que són els economistes ” ).

En al foto es poden veure les dues possibles rutes i la descoberta per en Amundsen es la marcada en color groc. La de color blau difícilment podrà ser transitada ja que la capa de gel és més compacta.


Com que al Pol Nord hi fa fred, la banda sonora del post és Cold Cold Heart, cançó escrita pel Hank Williams el 1951.


En Hank Williams, un dels músics més influents de la història, sempre ens explica històries interessants que amb la seva emocional manera de cantar-les, fa que les històries t’esquitxin.

Aquí en teniu l’enllaç per a qui la vulgui conservar

http://rapidshare.com/files/148345186/Cold__Cold_Heart_-_Hank_Williams.mp3