diumenge, d’octubre 05, 2008

0º el cim del món ( 3ª part )

I per tancar la trilogia del pol Nord i de l’Àrtic, parlarem d’una ruta i del Llac Vostok.


- Batalla d’en John Franklin vs. Roald Amundsen ( batalla per la ruta )


Si en el primer post de la trilogia parlavem de la ruta Amundsen o del Pas del Nord-Oest per creuar l’Àrtic, era perquè fou en Roald Amundsen el primer en completar-la, però el primer que ho va intentar seriosament va ser en John Franklin. I no se sap si ho va aconseguir per la senzilla raó que mai va tornar per explicar-ho.


El 1845, en Franklin, britànic ell, es va embarcar en l’ambiciós projecte, almenys en l’equipament ( dos vaixells trencaglaços, 136 mariners, provisions per 7 anys, 1.000 edicions de la revista satírica The Punch i coberteria de plata, “ no oblidem que en Franklin era britànic ” ). I després de sortir, cap més notícia, ni tan sols s’ha trobat el seu cos i tampoc les restes dels dos vaixells. Les úniques pistes, són els cadavers de 8 mariners, uns documents que parlen de les dificultats de l’expedició i bastantes llegendes ( pels més morbosos també es parla que van practicar el canibalisme per tal d’intentar sobreviure ).



La foto correspon a la ruta que volia completar l’amic Franklin i que amb la seva desaparició va possibilitar que fos en Roald Amundsen qui tingués l’honor de comunicar-la al món l’any 1906. L’amic noruec Amundsen, va tardar 3 anys en completar el camí que s’havia intentat transitar des de la primera expedició l’any 1497.

L’intenció inicial d’en Amundsen era ser el primer en arribar al Pol Nord, un altre més, però mentres preparava l’expedició, li van arribar les notícies que el nostre amic Robert Peary, ja hi havia arribat, així que aprofitant que ja ho tenia tot mig preparat, va cambiar l’objectiu del seu viatge vers el Pas del Nord-Oest i finalment ho va aconseguir.


- El llac Vostok

Queden a la Terra llocs i secrets per descobrir ? Al Pol Nord sí i el nom és el llac Vostock.


El llac Vostock és un llac subglacial ( situat a 4.000 mts sota d’una capa de glaç ) d’unes dimensions de 250 km. de llarg i 50 km. d’ample. El 1996 es va confirmar definitivament la seva existència gràcies a fotografies fetes des de satèl.lits i a l’emisió d’ones de radar sobre el glaç.


I que té d’extraordinari el llac ? Està totalment aïllat de l’exterior i protegit de l’atmosfera i això significa que res no l’ha contaminat des de fa entre 500.000 i 1 milió d’anys i en conseqüència és un oasi on es podrien trobar formes de vida que han sobreviscut tot aquest temps i que si han sobreviscut al llac Vostok, també podrien sobreviure a altres planetes del sistema solar on hi hagi aigua líquida sota capes de gel ( “ vida fora de la Terra, els hem de molestar ? ” ).



Ja s’han realitzat diverses perforacions però fins ara s’han aturat a 120 mts. de penetrar en l’aigua per tal de no contaminar-la. I és aquí quan entra “ l’amiga NASA ” que actualment està desenvolupant un artilugi que pugui penetrar en el gel, atravessar-lo i quan entri a l’aigua del llac, no estigui contaminat i pugui extreure resultats fiables al 100%. Esperem que es donin pressa, no fos cas que l’Obama o en McCain decidissin paralitzar el projecte per centrar els esforços de la renaixença econòmica del país en altres sectors ( “ que bons que són els americans ” ).


Conclusió de la trilogia del Pol Nord: “ que dolents que són els russos ”, “ que dolents que són els economistes ”, “ que sigui la història qui els jutgi ”, “ no oblidem que en Franklin era britànic ”, “ vida fora de la Terra, els hem de molestar ? ”, “ la NASA és la nostra amiga ”, “ que bons són els americans ” i “ la glòria no és una senyora ”.


I tancant també la trilogia de cançons que ens parlen del fred i d’emocions, la cançó del post és Baby, It’s Cold Outside. Cançó escrita el 1944, aquí podem escoltar l’interpretació que en fa en Dean Martin.



En Dean Martin, combinant la seva faceta d’actor i humorista, ens va deparar moments musicals a considerar, especialment quan ho feia en companyia dels seus amics del Rat Pack. Aquí teniu l’enllaç de la cançó

http://rapidshare.com/files/148601727/Baby_It_s_Cold_Outside_-_Dean_Martin.mp3


4 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

el que he aprés amb aquests post no té preu, gràcies

una salutació

Noctas ha dit...

Té la mà Maria: El nostre amic Marc sempre ens explica coses interesentíssimes. I pensar que hi ha un llac absolutament verge de contaminació on hi podrien trobar especies noves.Però el millor de tot és que La nasa ha aturat la perforació per por a contaminar el llac, és a dir, la voluntat de descobrir el llac implica el perill de contaminar-lo, de fer-li perdre la virginitat...saludus

Anònim ha dit...

Alerta, la Reusosfera ha canviat a Blogs del Camp:

http://blogs.del.camp.googlepages.com/

rocabruna ha dit...

Si tens temps i et ve de gust, t'esperem a Les Borges aquest dissabte: http://rierada.blogspot.com