diumenge, de juny 15, 2008

Tor, Déu del tro i la guerra

Ens em de situar al Pallars Sobirà, concretament al poble que està situat a més alçada del Pirineu, 1970 mts.

Ens em d’oblidar de carreteres asfaltades, de llum, aigua i telèfon, de massificacions i em de pensar en aïllament, en el soroll del vent, en tretze cases i una muntanya. Estem a Tor.

Si ens situem a Tor durant l’hivern, no hi veurem ningú i amb prou feines ens hi podrem acostar. Si ens hi situem a l’estiu, veurem natura, poca gent i una muntanya, sempre la muntanya.

Els orígens en el temps de Tor es remonten a fa més de 1.000 anys. Enclavat en una vall i a tocar d’Andorra, s’aixequen 13 cases, 5 de les quals estan en runes.

I anven passant els anys i a Tor tot era tranquilitat, semblava que el temps també passava molt a poc a poc, desapareixent a l’hivern i retornant per la primavera. Fins que un dia, algú va donar corda al rellotge.

Dos famílies que bàsicament donimaven o predominaven al poble, els Sansa i els Palanca, cadscun en un extrem i la muntanya al mig.

Per acabar de situar-nos, em de donar una pinzellada dels personatges que intervenen en aquesta història:
Josep Montané “ Sansa ”: el mort.
Jordi Riba “ Palanca ”: el rival d’en Sansa.
Rubén Castañer: l’agent immobiliari.
Josep Mont Guitart i Marlyn Pinto: inculpats en primera instància de la mort, després absolts per falta de proves.
Antoni Gil: el testimoni, o no, de la mort.
La muntanya: finca privada de les més grans de Catalunya amb 4.800 hectàrees i enclavada en una situació estratègica per poder fer pistes d’esquí i per tindre dos camins, un propietat del Sansa i l’altre del Palanca, utilitzats pels contrabandistes que circulen entre Andorra i Catalunya.

L'any 1896. Es constitueix una societat entre els 13 veïns del poble per obtindre la propietat de la muntanya. Al arribar la Guerra Civil, alguns habitants fugen i es perd en la memòria l’acord de la societat fins que el 1976 el Sansa intenta vendre la muntanya fent tractes amb el Rubén Castañer.

El 1980 moren dos llenyataires-guardaespatlles del Palanca i a partir d’aquest fet, tot s’enrareix. Es desperta la fúria de Thor a la muntanya de Tor. Si la vida ja és de per sí dura en mig d’una muntanya aïllada i això marca caràcter, ens podem imaginar l’actitud que es vivia al poble en aquestes circumstàncies.

El febrer de 1995, els jutjats de Tremp, donen la propietat de la muntanya al Sansa, però aquest només la pot disfrutar 5 mesos perquè al juliol de 1995 és trobat assassinat.

Llavors comencen les investigacions per aclarir els obscurs fets i veure l’implicació o no de tothom en ells.

Amb tots aquests ingredients, el periodista Carles Porta va dirigir un documental que es va emetre al 30 minuts de TV3. Posteriorment va editar el llibre que relata aquesta història titulat Tor, tretze cases i tres morts.

Cercant per internet, he trobat el programa del 30 minuts que explica detalladament els fets que he resumit i us deixo l’enllaç ( també podeu comprar el vídeo a la web de TV3 a l’adreça http://www.tv3.cat/videos/196447331 ).

A dia d’avui els fets succeïts encara no estan aclarits.


La música de fons del post pertany a una versió que va fer l’Eddie Vedder, cantant dels Pearl Jam que cada any que passa assoleixen millor qualitat com un bon rom de les antilles, el passat 7 d’abril de 2008. La cançó és Hard Sun del compositor canadenc Gordon Peterson, Indo, que es pot trobar al seu disc Big Harvest.

L’Eddie Vedder la va versionar i publicar el 2007, en el disc en solitari que va fer per la banda sonora de la pel.lícula Into The Wild. Excel.lent pel.lícula i banda sonora.

http://rapidshare.com/files/122588311/Eddie_Vedder_Hard_Sun_Berkeley_040708.mp3

8 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

aquesta història és molt coneguda i misteriosa, va tindre molt bones vendes el llibre

salutacions

Noctas ha dit...

mmmmm fantàstic post., m'estic acabant la Muntanya màgica. Un cop l'acabi llegiré Tor..saludus

*MaRiA* ha dit...

Recordo haver llegit la història en un llibre, a la facultat, escrit per un membre de l'equip del 30 Minuts. M'hi vaig enganxar! A més, aquestes són les meves terres i m'hi sento molt vinculada. Enhorabona pel post, m'ha tocat de debó!

Anònim ha dit...

no foteu cas de tot lo que us expliquen en aquest llibre i el documental, el periodista que l'ha fet, el Carles Porta es un fantasma que ha volgut treure profit de la bona fe de la gent de tor convertint les seves paraules en un puto circ; en el llibre s'els deixa com uns salvatges i uns assassins quan en realitat son de les persones mes nobles que he conegut, i per culpa d'aquest periodista de poca mena, el poblet de tor s'ha convertit s'ha convertit en un desti turistic on es poden anar a vistitar "aquells pagesots assassins". Tinc la sort de coneixer aquella bona gent i us ben assegur que el sr. Porta no es gaire ben vingut a aquell poble...

Anònim ha dit...

We can аlso replacе агe tablе lampѕ with that one аs it lοokіng gоod аnd inсгeaѕеs thе graсe оf room alѕo.
ωith your fan, you ωill wаnt tο double сheck
and ensure that the ball. It's important not to underestimate your ceiling fans.

Also visit my homepage ceiling fans with lights at menards
Also see my site: ceiling fans with lights at lowes

Anònim ha dit...

Mοгe CFM is diгectly proportional
to the coοl air. Thіrԁ tуpe iѕ named aѕ ceіlіng fans ωith 3 lіghts and where the rοom is smаll it is thе most efficient option.
Manipulating the effects οf lighting has ѕince been known as
one wаy of гedеcorating onе's office and house.

My blog :: ceiling fans with lights At Menards
my site :: ceiling fans with lights at home depot

Anònim ha dit...

Ηowevеr, if ωateг flows too quickly, it ԁoes nοt have the time get in touch ωith conѕideгіng the clеan adveгtising,
resulting in all of the clean will be unable to absoгb all thе toхіc contamination.
s) are smalleг than ωater molecules so they can.
With thе аbilіty tο kill pathogens aѕ they pass by thе ultгaviolet light
makes these water treatmеnt syѕtems
the leаst invasivе.

my ρage ... http://Www.kristen-B.net/

Anònim ha dit...

Howeveг there are sοme ѕome dаwbacκs to reversе osmosis treatmеnt used іn the home that
you need to be aware of. The thгеe levеls of filtгation pгoсess within thе deѵice shοuld be
enough to ρut your worries tο
rest. Dе-minеralіzеd ωater cоntаіnѕ morе
hуdrοgen anԁ thus іs moге aciԁiс.


Alsο visіt my site reverse osmosis water filter and fluoride