dimecres, de maig 28, 2008

Torres més altes han caigut

La música del post d’avui

Si l’últim dia estavem sota un pont de Manhattan, avui anirem a parar un altre cop a Manhattan però ens tenim que desplaçar una mica. Parafrasejant el contrari que diria el poeta contemporani podriem dir que: “ está en desiertos muy remotos y en montañas muy lejanas ”.

Sortint del Williamsburg Bridge, travessarem l’Atlàntic, passarem horitzontalment pel mig de l’Àfrica, creuarem el Mar Roig i caurem al Yemen. A primera vista no sembla un lloc molt propici per ubicar un altre Manhattan, però existeix.

Quan et diuen que el Manhattan del desert té 7.000 habitants, costa fer-se una imatge mental del lloc i si ho rematem dient que les cases daten del segle XVI encara sembla més difícil d’imaginar. Aquest lloc existeix i es diu Shibam.

Els orígens de Shibam, al Yemen, es remonten a fa uns 2.000 anys. El poble va trobar la seva prosperitat principalment en el comerç de l’encens i per estar situat estratègicament en una ruta comercial important. El resultat de tot això, és una ciutat del segle XVI situada al mig del desert, amb cases de fins a 9 pisos d’alçada i utilitzant únicament com a materials per a la construcció, fang i palla per fer els maons.












La similitud amb Manhattan la dóna el fet de l’estretor dels seus carrers, per protegir els edificis dels efectes de l’aigua i per protegir-se també dels atacs dels beduins, que juntament amb l’alçada de les cases en mig del desert, provoca una imatge que des de la distància presenta moltes similituds amb la Manhattan de New York.









Com moltes coses, quan t’apropes, comences a veure les diferències i les contraposicions d’un lloc vers l’altre no només estructuralment sinò que et pots imaginar tot de coses que desitja Manhattan de Shibam i Shibam de Manhattan.


Com a anècdota, a Shibam si van rodar algunes escenes de la pel.lícula que ja és un clàssic del cinema, Les mil i una nits de Pier Paolo Pasolini ( per qui estigui interessat, la pel.lícula és una adaptació, però que bastant lliure, del llibre de Les mil i una nits ).


Pels curiosos que vulguin veure la màgia del lloc, podeu veure un breu video on s’explica tot a la perfecció, no es pot dir més en menys temps i no com en aquest blog. http://whc.unesco.org/en/list/192/video

I qui no estigui encara sedollat i vulgui veure l’ubicació geogràfica i més imatges suggeridores d’aquesta ciutat a través del Google Earth, que copii al fer la búsqueda les següents coordenades 15°55′37″N 48°37′36″E ( ja que si s’escriu Shibam, apareix una altra ciutat també del Yemen, però no és a la que em refereixo al post d’avui. I encara un últim suggeriment, a l’entrar al Google Earth aneu primer a New York i quant estigueu allí, copieu les coordenades anteriors i començarà el viatge ).

La cançó del post d'avui

Avui, de la música del post no cal ni és necessari fer molts comentaris. Simplement és l’Elvis Presley elevant-se amb la seva força en una cançó trista. La cançó es titula You Gave Me A Mountain i l’extracte que podeu escoltar o baixar en el següent enllaç està extreta del concert que va fer el 20 de febrer de 1977 a Charlotte (EEUU).

http://rapidshare.com/files/118350297/Elvis_Presley__You_Gave_Me_A_Mountain_Charlotte_February_20_1977.mp3

1 comentari:

Jobove - Reus ha dit...

com ens agrada viatjar amb tu, en altre bon post felicitats

salut !!!